Już w poniedziałek 19.06 odbędzie się kolejna konferencja Sektorowej Rady ds. Kompetencji Turystyka, połączona z otwartym posiedzeniem Rady. Tym razem tematem będzie sytuacji w sektorze gastronomii.
Konferencja odbędzie się w Warszawie, Restauracja „Avangarda” – Budynek NOT, ul. Czackiego 3/5. Ilość miejsc jest ograniczona, obowiązuje Rejestracja Zgłoszeń pod linkiem. Po konferencji odbędzie się otwarte posiedzenie Rady
PROGRAM KONFERENCJI
10:00 – 10:30 Rejestracja uczestników konferencji.
10:30 – 10:40 Powitanie gości oraz przedstawienie programu – Przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji Turystyka – dr hab. prof. SGH Hanna Zawistowska,
10:40 – 11:00 Otwarcie Konferencji – Andrzej Gut-Mostowy, Sekretarz Stanu MSiT, Marzena Machałek – Sekretarz Stanu MEiN
11:00 – 11:30 Branża gastronomiczna dziś oraz prognozy na przyszłość – Jacek Czauderna, Prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
11:30 – 12:00 Szkolnictwo branżowe, kwalifikacje w edukacji formalnej i poza formalnej branży gastronomicznej – Piotr Bartosik, dyrektor Departamentu Kwalifikacji i Kształcenia Kadr MEiN
12:00 – 12:30 Zadania MSiT w edukacji poza formalnej, kwalifikacje w sektorze turystyki, walidacja kwalifikacji – dr D. Borek Dyrektor Departamentu Turystyki MSiT
12:30 – 12:40 Przerwa kawowa
12:40 – 14:00 Panel dyskusyjny nt. „Gastronomia, umocowania prawne, zasoby kadrowe, kwalifikacje deficytowe, potrzeby edukacyjne i szkoleniowe w branży” z udziałem następujących osób – dr Dominik Borek Dyrektor Departamentu Turystyki MSiT, Piotr Bartosiak – Dyrektor Departamentu Kwalifikacji i Kształcenia Kadr MEiN, dr Ewa Flaszyńska Dyrektor Departamentu Rynku Pracy w MRiPS, prof. Łukasz Arendt – Komitet Nauk o Pracy i Polityce Społecznej PAN, Redaktor Naczelny Rynku Pracy, Jarosław Uściński – Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, przedstawiciel IBE,
Panel prowadzi – Józef Ratajski, Wiceprzewodniczący SRKT
14:00 – 14:40 Prezentacja wyników badań dotyczących współpracy szkół kształcących na poziomie średnim i wyższym z branża gastronomiczną prowadzonych przez Sektorową Radę – Zbigniew Stankiewicz, członek SRKT, dr Mariusz Barczak
14:40 – 15:00 Prezentacja założeń Ogólnopolskiego Konkursu „Pracodawca Jutra” – Małgorzata Rafał – Sekretarz SRKT
15:00 – 15:45 Przerwa na lunch
15:45 – 17:15 Otwarte Posiedzenie Sektorowej Rady ds. Kompetencji Turystyka
- Informacja o działaniach Sektorowej Rady od ostatniego posiedzenia – H. Zawistowska, Przewodnicząca Rady
- Przedstawienie założeń badania funkcjonowania Rady skierowanych do członków rady pracodawców i sektora edukacji – dr hab. prof.AWF Jacek Olszewski
2. Informacja na temat aktualnych badań prowadzonych przez Sektorową Radę
a) Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – H. Zawistowska
b) Instytut Turystyki w Krakowie – W. Burzyński, K. Mazanek
3. Dyskusja nad zadaniami stojącymi przed Sektorową Rada do końca realizacji projektu (wrzesień 2023), i co dalej?
4. Podsumowanie i zakończenie.